Blogg om återvinning & hållbarhet

Förutom att vi bloggar om återvinning och hållbarhet skriver vi även inlägg som handlar om smarta, hållbara idéer vi snubblat över i våra nyhetsflöden eller under någon resa i Sverige eller runt om i världen. Vi kallar vår blogg Mer att hämta.

Trevlig läsning.
Bloggredaktionen, IL Recycling

 

Osäkerhet och pessimism från BIR:s Ferrous division

Osäkerhet och pessimism från BIR:s Ferrous division

Järnskrotmarknaden, direkt kopplad till stålproduktionen i världen - som i sin tur är starkt kopplad till världsekonomin - har sett en turbulent tid det senaste halvåret/året. Från att priserna på järnskrot har varit nere på en nivå där insamlingsmarknaden för järnskrotet mer eller mindre upphör att fungera så har de senaste månaderna uppvisat en återhämtning som tog de flesta på sängen. Men återhämtningen är nog tyvärr bara delvis baserad på fundament, resten är förmodligen spekulation och därmed sannolikt inte hållbar.

Ett av huvudnumren på seminariet var Jason Schenker från Prestige Economics i USA som gav ett utmärkt och mycket uppskattat föredrag om läget i världsekonomin. Prestige Economics uppvisar ett mycket bra track record för sina prognoser, dock får vi hoppas att de har fel denna gång. Deras prognoser var nämligen riktigt pessimistiska. Som ett exempel så bedömer han att USA går in i recession innan nästa president har intagit Vita huset, vilken han för övrigt tror blir Donald Trump. Det riktigt stora problemet är naturligtvis den höga skuldsättningen på olika ställen i världsekonomin och det faktum att normala nationalekonomiska sanningar har upphört att fungera.

Sammantaget ett seminarium som andades stor osäkerhet och en hel del pessimism. Inget bra utgångsläge alldeles oavsett om man själv är pessimist eller optimist, eftersom det påverkar människors beteenden och konsumtions- eller investeringsbeslut och därmed har en tendens att bli självuppfyllande profetior.

Lars-Gunnar Almryd, VD & Koncernchef, IL Recycling

#inlägg 1 från BIR:s vårmöte 2016

Postat 30 maj 2016
av Bloggredaktionen